Pages

15 Haziran 2012 Cuma


Amerika'da yaşamanın beş yolu

    Göçmen vizesi almak dışında ABD'ye yerleşmek için genellikle uygulanan üç temel yöntem var.

    Amerika'da bir şirket, Türkiye'de yaşayan bir kişi için başvuru yapıp geçici çalışma izni alabiliyor. Şirketler üç-altı ay gibi bir deneme süresi belirleyerek çağırıyor.
İyi bir eğitim, iş deneyimi ve uzmanlıkla bu izni uzatmak da mümkün.

    Öğrenci olarak gidip, okulun bitirilmesinin ardından bir işe girmek şartıyla bir yıl Amerika'da kalınabiliyor. Daha sonra işyerinin isteğiyle bu süre uzatılabiliyor.

    Kısa yoldan ABD vatandaşı olmak isteyenlerin izlediği bir yol da Amerikan vatandaşıyla gerçek veya anlaşmalı evlilik yapmak.

    Amerika'da 1 milyon dolarlık yatırım yaparsanız yabancı girişimcilere tanınan göçmenlik hakkından yararlanabilirsiniz. Ancak kendiniz ve aileniz hariç en az 10 kişiye iş vermeniz gerekiyor.

    Zorlu bir yol daha var. Amerika'ya bir şekilde gidip yedi yıl kaçak yaşamayı başaranlar ise göçmenlik bürosuna gidip, bu süre boyunca bu ülkede yaşadığını ispatlayarak çalışma ve oturma izni alabiliyor. Kaçak yaşanılan süre boyunca hiçbir haktan yararlanılamıyor ve düşük ücretlerle çalışılıyor. 

Amerika için vize almak
new_york
     Göçmen olmayan vizeler, geçici olarak kısa süreli ziyaret, turistik geziler, eğitim amaçlı, araştırma ve Amerikan Göçmen Servisi tarafından onaylanan görev amaçlı gibi kısa süreli seyahatler için veriliyor.
    ABD'ye giriş izni için öncelikle uzun bir süre geçerli olan pasaport gerekiyor. Marmara Bölgesi'nde yaşayanlar, ABD İstanbul Konsolosluğu'na, Marmara Bölgesi dışındaki yaşayanlar ise Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği'ne başvuruda bulunuyor. Başvurular ABD ve Türkiye tatilleri dışında pazartesi, salı, perşembe ve cuma günleri sabah 8.30-11.30 saatleri arasında kabul ediliyor.
    Gerekli olan evraklar, gidiş amacına göre farklı. Tehlikeli fiziksel veya psikolojik rahatsızlıkları olanlar, tüberküloz hastaları, ilaç bağımlıları, sicilinde adi suçlar bulunanlar, totaliter parti üyeleri ve daha önce ABD'ye kaçak yollarla girmeye çalışanlar vize alamıyor.
Şahsi görüşme, daha önceden uzun süreli vize almış olanlara, geçerli vizelerini eski pasaportlarından yeni pasaportlarına geçirmek isteyen kişilere gerekmiyor.
Göçmen olmayan vizelerin en önemlileri F-1 öğrenci vizesi, M-1 öğrenci vizesi, H-1 işçi vizesi. Öğrenci vizesi alabilmek için, ABD'deki okuldan kabul mektubu, geçimini sağlayacak paranın olduğunu kanıtlayan banka cüzdanı, tapu gibi belgeler, en az bir yıl geçerli pasaport, iki adet yeni çekilmiş fotoğraf ve 45 dolar gerekiyor.
    İşçi vizesi, sözleşmeli olarak çalışan işçilere veriliyor. En az üniversite mezunu olmaları, aranan şartlardan yalnızca biri. Özellikle nitelikli kişiler kabul ediliyor. Vizeyi alanlar, altı yıla kadar çalışma hakkına sahip. Ancak serbest çalışanlar alamıyor. Mutlaka işverenle birlikte başvurulması gerekiyor.
  ABD'de yaşanan süre boyunca önemli olan ise vize süresinin dolması değil, vizenin verildiği statünün korunması. Çünkü, statü dışında kalanlar ihraç ediliyor. Devam edenler vize süresini uzatıyor.

Yaşam koşulları
american_house    Washington, New York City, Los Angeles, Miami, Chicago başta olmak üzere ABD'de 300 bin Türk yaşıyor. Türk öğrencilerin sayısı ise yaklaşık 12 bin 500. Ev kiraları, yemek ve sağlık çok pahalı.
    Türklerin yüzde 70'i New York ve çevresinde yaşıyor. New York eyaletinde bulunan New York City, Amerika'nın en büyük kenti.
    New York'ta yaşam, ABD'nin birçok yerine oranla daha pahalı. Tek odaların kiraları ortalama 700 dolar. Manhattan ve Broklyn'de normal bir dairenin ortalama aylık kirası 2000 dolar. Albany'de ise kiralar daha uygun. 500 dolara konforlu evler kiralanabiliyor.
Öğrenciler daha güvenli ve hesaplı olan okul kampüslerini tercih ediyor. Ayrıca sadece öğrencilerin yaşadığı apartmanlar bulunuyor.
    Kentin en önemli sorunlarından biri, ulaşım. Otomobili olanlar, trafikte saatlerini geçiriyor. Ancak dünyanın en gelişmiş metrosuyla yolculuk çok hızlı ve kolay.
    Harvard gibi ABD'nin birçok ünlü üniversitesine ev sahipliği yapan Boston ise üniversitelerinin popülaritesi ve ticari gelişimi nedeniyle göç alıyor. New York City'den daha ucuz olan Boston, New England bölgesinin soğuk ikliminin etkisinde. Soğuk ve kar çoğu zaman yaşam koşullarını zorlaştırsa da Boston çalışmak veya okumak için ideal ve güzel bir şehir.
Amerika'da Eğitim
    ABD'de yabancı öğrencilere geniş olanaklar sunuluyor. Ülkede bulunan 3 bin 200 üniversite ve kolejin yıllık öğretim ücretleri 6 bin dolardan başlıyor. Konaklama, yemek, kurs dahil yıllık üniversite öğretim ücretleri ise 12 bin dolar
ile 50 bin dolar arasında değişiyor.

    ABD'de eğitim almak için internet siteleri ya da danışmanlık şirketleri aracılığıyla başvuruda bulunuluyor. Danışmanlık şirketleri, vize dışında bütün işlemleri ücretsiz yapıyor. Bu şirketler öğrenci götürdükleri okullardan komisyon alıyor.
Lisans öğrencisi olmak için en az lise diploması zorunlu. Not ortalamaları da üniversiteler tarafından dikkate alınıyor.

    İyi üniversitelere girmek için İngilizce seviyesinin de iyi olması önemli. Her üniversite bir yabancı dil barajı koyuyor. Yabancı dil seviyesi iyi olmayanlar, bir yıl lisans merkezine gidiyor. İyi üniversiteler TOEFL notunu 500'ün üzerinde istiyorlar. Türkiye'deki öğretim üyelerinden alınan referans mektupları da kabulde göz önüne alınıyor.
Vizeler ve Green Card Çekilişi
greencard

Türklerin 'Green Card' şansı fazla

    Dünya genelinde en çok göçmenlik başvurusu, 'fırsatlar ülkesi' Amerika'ya yapılıyor. Bilim-teknoloji seviyesi, ekonomik gücü, çok seçenekli eğitim olanakları ve sosyal hayatıyla ABD, yeryüzünün her köşesinden insan için dünyanın cazibe merkezi. Bu özellikleri nedeniyle farklı din, dil, ırk, kültürden milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor.

    ABD, eksik kalan işgücü potansiyelini artırmak için 1995 yılından bu yana her yıl 675 bin göçmeni kabul ediyor. Amerika'da halen 300 bin Türk var.

    Göçmen vizesi, diğer adıyla 'Green Card' (Yeşil Kart), süresiz olarak Amerika'da kalma ve çalışma hakkı veriyor. ABD'nin uzmanlık gerektiren sektörlerde açığı bulunuyor. ABD'ye göçmen olarak gidebilmek için özellikle bilgisayar, telekomünikasyon ve yazılım uzmanlarının şansı yüksek. Ayrıca tıp, yabancı dil öğretmenliği ve mühendisler için ABD'nin kapıları aralanıyor. 
Göçmen Olma Yolları

    ABD'ye göçmenlik başvuruları beş ayrı başlıkta değerlendiriliyor. İşe bağlı, aileye bağlı, yatırıma bağlı, siyasi sığınma yoluyla ve Green Card çekilişi yoluyla göçmenlik. Farklı biçimlerde ABD' de yaşama hakkı veriliyor.

Bu haklardan bazıları şöyle:
E-11 Vizesi : Olağanüstü yetenekli kişiler için.
E-12 Vizesi : Üstün yetenekli profesörler ve araştırma görevlileri için.
E-13 Vizesi : Çokuluslu şirket yöneticileri için.
E-2 Vizesi : Master ya da doktora eğitimi alanlar ile bilim, sanat veya iş alanında üstün yeteneği olan kişiler için.
E-3 Vizesi : Kalifiye elemanlar, üniversite mezunları, vasıfsız işçiler için.

    Ayrıca ailesinde Amerikan vatandaşı veya göçmen vizesi sahibi olanlar, 'aileye bağlı göçmenlik' başvurusu yapabiliyor. Yatırıma bağlı göçmenlik hakkından faydalanmak için ise 500 bin dolarlık yatırım yapmak ve ailesinden olmayan en az 10 kişiyi çalıştırmak gerekiyor.
Bütün bunların dışında ABD, Green Card almak için her yıl bütün dünyada 55 bin kişiye şans tanıyor. Her yıl bilgisayar tarafından yapılan Green Card çekilişiyle belirlenen kotalara göre farklı ülkelerden insanlara, sürekli oturma ve çalışma vizesi veriyor.

    Green Card başvurusunda bulunmak için meslek, yaş, eğitim, yabancı dil bilgisi gibi kriterlerin hiçbir önemi bulunmuyor.

Çekilişe kimler katılabilir?

    Amerikan rüyasını gerçeğe dönüştürecek sihirli kelime 'yeşil kart'. Çekilişe kim, nasıl katılabilir? İşte yanıtları... 19 yaşından itibaren en az lise mezunu ve en az iki yıllık iş tecrübesine sahip olan, Amerikan vizesini almaya herhangi bir engeli bulunmayan herkes çekilişe katılabilir. İngilizce bilmek şart değil. Ancak Amerika'ya son üç yılda 50 bin göçmen veren ülkelerin vatandaşları çekilişe katılamıyor. Türkiye'nin verdiği göçmen sayısı bu rakamın çok altında olduğu için çekilişi kazanma şansı da yüksek. Çekilişe katılmak için para ödemeniz gerekmiyor. 
Green Card avantajları

· Green Card sahibi, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, seçme ve seçilme hakkı hariç Amerikan vatandaşının tüm haklarına sahiptir.

· Green Card, size Social Security Number (Sosyal Güvenlik Numarası) alma hakkı verir, bu sayede Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde hem devlet hem de özel sektör kuruluşlarında çalışma imkanını elde etmiş olursunuz.

· En uygun koşullarda eğitim alabilirsiniz.

Green Card sonuçları

    Green Card sonuçları, çekilişten sonraki Mayıs-Temmuz aylarında açıklanıyor. Green Card çekilişini kazananların posta adreslerine sonuçlarla birlikte göçmen vizesinin nasıl yapılacağını açıklayan talimatlar yollanıyor. ABD vizesi almak için gerekli koşullara sahip olmayanlar, Green Card çekilişini kazansa dahi vize alamadıkları için Green Card sahibi olamıyorlar.

    Gerekli şartlara sahip olanlar ise vize işlemlerini yerine getirdikten sonra en geç 6 ay içinde ABD'ye giriş yapmak zorunda. ABD'ye ayak bastıktan sonra görevliler ilk önce parmak izinizi alıyor. Çekilişi kazanamayan başvuru sahipleri ise sonuçlar hakkında bilgilendirilmiyor.
Üniversite, Kariyer ve Staj İmkanları
usa_education_careerParlak kariyer fırsatı
    Her yıl binlerce insanın akın ettiği ABD, akademik kariyer yapmak isteyen pek çok gencin hayallerini süslüyor. ABD'de 515 bin yabancı öğrenci, yılda 12.3 milyar dolar harcayarak dil, lisans ve lisansüstü eğitimi alıyor. Öğrencilerin yüzde 54'ü Asya'dan, yüzde 15'i Avrupa'dan geliyor. ABD'de öğrenim amaçlı olarak bulunan Türk öğrencilerin sayısı yaklaşık 15 bin. ABD'de dört binin üzerinde üniversite var ve fiyatları eyaletlere göre değişiyor. ABD'deki öğrencilerin yüzde 19'u burslu.

100 öğrenciden 47'si burslu

    ABD'de master ve doktora yapmak isteyenler daha şanslı. Çünkü her 100 öğrenciden 47'si amacına ulaşmak için burs bulabiliyor. Fizik, matematik, elektronik gibi bölümlerle ilgili burs bulmak daha kolay. İşletme, bilgisayar ve sosyal bilimler bölümlerinde burs bulma imkanı ise talep çok olduğu için diğerlerine oranla zor.
 
Yenidünya'da burs olanakları

Türk Eğitim Vakfı

Tel : 0212 217 56 90
Web Site : http://tev.webjump.com
Son başvuru tarihi : 17 Kasım

Dışişleri Bakanlığı

Tel : 0312 287 25 55
Web Site : www.mfa.gov.tr
Son başvuru tarihi : belirlenmedi

TÜBİTAK

Tel :
0312 468 53 00
Web Site : www.tubitak.gov.tr
Son başvuru tarihi : belirlenmedi

Fulbright Eğitim Komisyonu


Tel :
0212 244 11 05
Web Site : www.fulbrightalumni.org.tr
Son başvuru tarihi : 16 Ekim

Birleşmiş Milletler

Tel : 001 94122 734 39 90
Web Site : www.un.org
Son başvuru tarihi : Zaman sınırı yok

Türk Rotary Burs Komitesi

Tel : 0312 447 44 27
Web Site : www.rotaryscholarship.org
Son başvuru tarihi : belirlenmedi

National Institudes of Health

Tel : 001 301 496 19 53
Son başvuru tarihleri : 1 Şubat-1 Ekim

Frostburg State University


Tel :
001 301 687 42 01
Web Site : www.fsu.umd.edu
Son başvuru tarihleri : 1 Şubat-1 Haziran-1 Ekim

Iowa State University


Tel : 001 515 294 41 11
Web Site : www.iastate.edu
Son başvuru tarihleri : 1 Şubat- 1 Haziran- 1 Ekim
İşinizi nasıl buluyorsunuz?

    Internship programına katılmak isteyen öğrenciler iki şekilde kendilerine ABD'de staj ayarlayabilirler. Birinci seçenek öğrencinin kendi girişimiyle iş bulması. Öğrenciler iş bulmak için Council'in www.ciee.org adresinden ya da Amerikan dergi ve gazetelerinden faydalanabilirler. Internship programı kısa bir zaman diliminde gerçekleşebilecek bir program olmadığından, araştırmalara ne kadar önce başlanır ve ne kadar çok firma ile yazışılırsa sonuç o kadar olumlu olur. İkinci seçenek ise, Council temsilcisinin işyerleri ile görüşüp iş bulması. Bu durumda Council temsilcisi öğrenci ile bir mülakat yapıp kendisi için ayrıntılı bir CV ve işverene gönderilecek mektubu hazırlıyor.

Ücret 550 ile 2 bin dolar

    Konaklama konusunda, işverenden yardım istenebilir. Bazı firmalar, staj ücreti karşılığı olarak konaklama ve üç öğün yemek sağlayabilecekleri gibi bazıları ise staj karşılığı ücret verip, konaklama ve yemeğin öğrenci tarafından karşılanmasını istiyor.

    Ayrıca staj programına gitmeden önce öğrenci sağlık sigortası yaptırmak zorunda. Council'in Türkiye'deki temsilcilerinin Internship ile ilgili fiyat ve hizmetleri oldukça farklı. ABD'de staj yapılan süreye göre Internship katılım ücretleri 550 ile 2 bin 500 dolar arasında değişiyor.

Hem eğitimine devam et, hem para kazan!

    Beş yıldır, başta ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya olmak üzere yurtdışında eğitim görmek isteyen gençlere danışmanlık yapan Advis Eğitim Danışmanlığı'nın kurucusu Abdullah Peşteli ' ABD'de sertifika ve Internship programları master programlarına göre daha avantajlı' diyor. Peşteli'ye göre kısa süreli eğitim programının ardından staj yapma imkanı bulan öğrenciler kısa sürede iş hayatına atılıp, başarılı oluyorlar. Oysa ABD'de master iki yıl boyunca devam ettiğinden çalışma imkanı oldukça kısıtlı.

    Ayrıca master (yüksek lisans) programlarına sertifika ya da internship programına ödediğinizden çok daha fazla para ödüyorsunuz. 1 ile 1.5 yıl boyunca üniversite öğrencileriyle yeni mezunlara ABD'de eğitim gördükleri alanda çalışma olanağı tanıyan Internship programına çok talep olduğunu söyleyen Peşteli, iş bulamadıkları durumlarda öğrencilere paralarını geri iade ettiklerini belirtiyor.

'Part-time' İşler


    Amerika'da eğitim görüyorsanız eğitim döneminin ilk dokuz ayında çalışma izni alamazsınız. Ancak üniversite bünyesindeki kütüphane, kafeterya, spor tesisleri, yemekhane gibi tesislerde part- time çalışabilirsiniz. Kampus dışı işlerde çalışabilmek için dokuz ay beklemek zorundasınız. Daha sonra sosyal sigorta numarası alarak çalışma izni alabilirsiniz.
Amerika'da iş fırsatları
usa_work· Amerika'da en fazla eleman aranan sektörler ve pozisyonlar:

    Türk - Amerikan İşadamları Derneği'nin 2006 yılı raporuna göre ABD , elektronik güvenlik üretimi, bilgisayar mühendisliği, bilişim, soft-ware endüstrisi, coğrafi konum belirleme sistemleri, tıbbi cihaz gelişim endüstrisi, uluslararası ticaret ve marketing alanlarında iş gücüne ihtiyaç duyuyor. California, Missouri, Oklahoma, Pennsylvania ve Wisconsin, ABD'nin en çok elemana ihtiyaç duyduğu bölgeler olarak dikkat çekiyor.

    Gelecek artık teknolojinin gölgesinde şekilleniyor. Amerika'da da her dönem gözde olan mesleklerin başında bilgisayar ve endüstri mühendisliğiyle yazılımcılık geliyor. Bu ülkede eleman istihdamının yoğun olması beklenen sektörlerden bazıları ise sağlık, biyoteknoloji, estetik, doğal tıp ve psikoloji danışmanlığı.

· En fazla ihtiyaç duyulan meslekler :

Sistem analisti, yazılım mühendisi, bilgi işlem yöneticisi, multimedya uzmanı, arayüz tasarımcısı, network uzmanı, network yöneticisi, webmaster.

Pazarlama ve satış uzmanı, mağaza müdürlüğü ve satış yöneticiliği, insan kaynakları uzmanı, finansal analist, telekomünikasyon uzmanı, kalite kontrol uzmanı, eğitim uzmanı, makine mühendisi, elektronik mühendisi, moleküler biyolog ve genetik mühendisi, işletme mühendisi.
 
Staj cenneti Amerika

    Birleşmiş Milletler'den Dünya Bankası'na, IMF'den AISEC'e kadar uzanan staj imkanlarını değerlendirerek geleceğin Kemal Derviş'leri olabilirsiniz. Kendinize güveniyorsanız bu fırsatları kaçırmayın...

    Eğer ABD'de stajyerlik için araştırma yapıyorsanız, Amerika'da çalışmak için gerekli olan niteliklerinizi gerçekçi bir şekilde değerlendirmeye almalısınız. Stajyerlik pozisyonu için en büyük rakiplerinizin ABD öğrencileri olduğunu unutmayın. Şirketler özgeçmişinizde neyin çok önemli olduğunu, sizi farklı ve üstün kılan niteliklerinizin ne olduğunu ve neden Amerikalı bir öğrenci yerine sizi almaları gerektiğini bilmek isterler. Çifte vatandaşlık gibi bir imtiyaza sahip değilseniz vize ya da çalışma izninizin olması gerekir. Çalışma alanınızın net bir şekilde tanımlanmış olması ve önceki tecrübelerinizin işle olan ilgisi, potansiyel bir çalışan olmanıza yardımcı olabilir.

    ABD'de çalışmayı düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken bir şey de masraflardır. Avrupa şirketlerinin tersine Amerikan şirketleri stajyerlere daha az ücret öderler. Eğer uçak biletinizi almak, yaşam giderlerinizi karşılamak ve kiranızı ödemek zorundaysanız, yazınız biraz masraflı sona erebilir. Size ne kadar ödeme yapılacağını kesin olarak öğrenmeye çalışın ve yaşayacağınız yerde yapacağınız harcamaları da göz önünde bulundurun.

    Stajınız biraz masraflı olsa bile, bir Amerikan şirketinde staj yapmakla kazanacağınız tecrübe ilerde size önemli faydalar sağlayacaktır. Unutmayınız ki, Türkiye'de ve aslında tüm dünyada iş dünyası, Amerikan iş tecrübelerine önem verir ve özgeçmişinizdeki böyle bir ifade size beklemediğiniz kapılar açabilir.

Öğretmen aranıyor


    ABD, öğretmen açığını, göçmen öğretmenlerle kapatıyor. Hindistan, Çin, Filipinler gibi yabancı ülkelerden, İngilizce bilen öğretmenler bulunup istihdam ediliyor. Yabancı öğretmen istihdamının, bir diğer nedeni de ülkedeki öğrencilerin milliyetlerinin gittikçe çeşitlenmesi. Geçen yıl, ABD'nin en büyük öğretmen birliği İspanya'dan ABD'ye bin öğretmen getirdi.

ABD'deki Türkler


    Türk-Amerikan Dernekleri'nin internet adreslerinden yararlanarak da ABD'de iş bulabilir, Türkler'le ilişkilerinizi kaybetmemiş olursunuz.
· www.inx.net/turkiye/usi
· www.turkishconnection.com

Türk gençleri için iş fuarı

    Türk-Amerikan İş Forumu (Business Forum) ile Üniversitelerarası Türk Öğrenci Cemiyeti (ITSS) her yıl nisan ayında ABD'de öğrenim gören gençler için iş fuarı düzenliyor. Fuarlar, çok sayıda Türk gencinin Amerika'daki Türk ve yabancı kuruluşlarda iş bulabilmesini kolaylaştırıyor. Konuyla ilgili daha detaylı için ITSS'nin web adresini ziyaret edebilirsiniz . (http://www.itss.org)

Uluslararası kurumlar


    BM, IMF gibi uluslararası kuruluşlar üniversite öğrencilerine staj imkanı sunuyor. Dil, din, ırk ayrımının yapılmadığı uluslararası örgütlerde konusunda uzman, iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen kalifiye personele ihtiyaç var. Staj olanaklarından yararlanmanız için üniversite son sınıf veya üniversiteyi yeni bitirmiş olmanız gerekli. Oldukça zor stajyer kabul eden uluslararası kuruluşlarda staj yapmak için önce yazılı ve sözlü sınavdan geçiyorsunuz.
Birleşmiş Milletler

Merkezi: New York
Site : www.un.org
Aranan eleman: Yönetim, bilişim, ekonomi, bilişim, finans, hukuk, istatistik, iletişim, sosyal kalkınma uzmanları aranıyor.

    BM'nin yalnız NewYork'taki merkezinde 15 binin üzerinde personel görev yapıyor. Adaylar CV'leriyle kendilerine uygun buldukları açık kadroyu belirttikten sonra , başvurularını BM'nin posta adresine gönderiyor. Daha sonra yazılı bir sınava tabi tutulan adaylar, bu sınavı da geçerse sözlü sınava alınıyor. Yönetici yardımcısı kategorisi için başvuran adayların 33 yaşından küçük, üniversite mezunu; yönetici olarak başvuranların ise 40 yaşından küçük, yüksek lisans yapmış ve en az dört yıllık profesyonel iş tecrübelerinin olması gerekiyor. BM personelinin İngilizce ya da Fransızca 'yı mükemmel derecede bilmesi şart.

IMF

Merkezi :
Washington
Site : www.imf.org
Aradığı Eleman :
Yönetim, uluslararası ilişkiler, finans konularında uzman, diplomatik karaktere sahip stajyere ihtiyaç var.

    Ihtiyacı olan ülkelere geçici olarak finansal yardım sağlayarak onların ekonomik büyümelerine yardımcı olan IMF'nin 183 üye ülkesi bulunuyor. Ayrıca IMF'de üniversite öğrencilerine yönelik staj ve yaz değişim programları mevcut. Bütün başvurularda kesinlikle online iş başvuru formunu doldurmak ve 90 gün içinde başvurmak gerekiyor. İyi derecede İngilizce bilmek şart. İyi bir bilgisayar ve iletişim bilgisi, diplomatik ve nazik bir kişilik, grup çalışmalarında uyum adaylardan beklenen en önemli özellikler. Ortalama her yıl 150 personel işe alınıyor.
Dünya Bankası

Merkezi : Washington
Site : www.worldbank.org
Aradığı Eleman :
Ekonomi, finans ve özelleştirme dallarında yüksek lisans yapmış, çok iyi derecede İngilizce bilen, insan ilişkileri, iş geliştirme ve takım çalışması konusunda uzman elemanlar isteniyor.

    180 üye ülkesi bulunan Dünya Bankası ekonomi ve özelleştirme alanlarında uzman personel çalıştırıyor. Stajyerlerin, çok iyi derecede İngilizce bilmeleri, insan ilişkileri, iş geliştirme becerileri ve takım çalışmasında yer almış olmaları gerekiyor. Bankanın web sitesine temmuzdan itibaren MBA programı için CV'lerinizi gönderebilirsiniz.

Merkezi : İstanbul-Tel: (212 293 88 36) - www.aiesec.org.tr

    Üniversite öğrencileri tarafından yönetilen global bir organizasyon olan AISEC de Türk gençlerine 84 ülkede staj yapma imkanı tanıyor. AISEC'in gençlere sunduğu imkanlardan yararlanmak için mesleki ve kültürel bilginizi ölçen İngilizce dil ve meslek sınavına girmeniz gerekiyor.

    Sınava sadece İİBF (İktisadi İdari Bilimler Fakültesi) ile mühendislik fakültelerinin öğrencileri katılabiliyor. Sınavlar İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere üç dilde yapılıyor. İsterseniz birden çok dilde sınava girebilirsiniz. Sınava giriş ücreti ise 35 YTL. Sınavlar, yılda iki kez Kasım ve Nisan aylarında yapılıyor.

İş Nasıl Bulunur?

    Amerika'da eğitim gördüğünüz alanda çalışmak artık hayal değil. Önce hedefinizi belirleyin, sonra yola çıkın! İşte parlak bir gelecek için avantajlı kariyer fırsatları.

    ABD'de eğitim gördüğünüz bir alanda çalışmak istiyorsanız , başvurabileceğiniz en uygun program Internship. 18 yaşın üstündeki üniversite öğrencilerine, yüksek lisans ya da doktora öğrencilerine hitap eden Internship, staj programı olmasına karşın gençlere 1 ile 1.5 yıl arasında çalışma olanağı sunuyor. Öğrencilerin bu programa kayıt olabilmeleri için herhangi bir üniversitede kayıtlı olmaları ya da yeni mezun olmaları gerekli. Internship'te öğrenciler sadece eğitim gördükleri alanlarda, staj yapabiliyor ve ayda 1000 ile 1200 dolar kazanıyorlar. Staj süresi ise 1 yıl ile 1,5 yıl arasında değişiyor. Stajyer olarak başvuran adaylar arasında turizm, mühendislik, bilgisayar, işletme ve finans öğrencileri çok daha kolay iş bulabiliyor. Internship için de resmi işlemler, Work and Travel Programı'nda olduğu gibi Council tarafından yürütülüyor.

Work And Travel ve Yolcu Gemileri
work_and_travelWORK AND TRAVEL (WAT) PROGRAMI


    ABD'de para kazanıp, yabancı dilinizi ilerletebileceğiniz kültürel değişim programları mevcut. Üniversite öğrencileriyle, yeni mezunlara yönelik olan bu programlardan en avantajlılarından biri de Work and Travel.

    ABD'de kar amacı gütmeyen Council Vakfı tarafından yürütülen Work and Travel programı üniversitede okuyan ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ABD'de yazın 4 ay boyunca geçici işlerde çalışarak para kazanmasını ve Amerikan kültürünü yakından tanımasını amaçlıyor. Restoranlardan marinalara, büyük çiftliklerden Alaska'da somon avcılığına kadar değişik işlerde çalışabilen öğrenciler ayda yaklaşık bin ile bin 200 dolar arasında para kazanıyor. 1 Haziran'da başlayıp 19 Ekim'e kadar süren programa 18 yaşını doldurmuş karşılıklı iletişimi sağlayacak düzeyde İngilizce bilen üniversite öğrencileri katılabilir. Program kayıtları her yıl kasım ile mayıs ayları arasında gerçekleşiyor. WAT kültürel değişim programına katılacak öğrencilerin J1 vizesi almaları gerekiyor. Öğrencinin işini kendisi bulması durumunda vize ve ulaşım masrafları hariç 575 dolar, Council'in Türkiye'deki temsilcisinin bulması durumunda ise yaklaşık 900 dolar ödeniyor.
 
Engin sularda kariyer fırsatı (Yolcu Gemileri)
    Okyanusta hayal edemeyeceğiniz bir dünya sizleri bekliyor. Lüks ortamda çalışarak ayda 4 bin dolar kazanmaya ve İngilizcenizi ilerletmeye ne dersiniz? Başvuru için kasıma kadar vaktiniz var

    Yurtdışında hem çalışıp para kazanmak hem de yabancı dilini ilerletmek isteyen yeni mezunlar arasında son yıllarda yolcu gemilerinde çalışmak oldukça revaçta. İçinde buz pateninden güzellik salonlarına, sinemalardan havuza kadar hemen her şeyin bulunduğu yüzer tatil köylerinde hem dünyayı dolaşıyorsunuz hem de ayda bahşişlerle birlikte en az 4 bin dolar kazanıyorsunuz. Eğer 20'li yaşlardaysanız, aşk gemilerinde birbirinden renkli kariyer fırsatlarını kaçırmayın!

Birkaç aşamalı zor seçim

    2-3 bin yolcu kapasiteli büyük gemiler, personelini uzun araştırmalar sonunda seçiyor. Amerikalı gemi acentesi yöneticileri her yıl eylül ile ekim aylarında İtalya, İspanya, Fransa ve Türkiye'ye gelip, sözlü ve yazılı sınav yapıyorlar. Büyük titizlikle seçilen gemi personelinin yabancı dil bilgisinden dış görünüşüne ve iş tecrübesine kadar her şey büyük incelikle araştırılıyor. Elemeleri geçmeniz için TOEFL seviyesinde İngilizce bilmeniz gerekiyor. Ayrıca sözlü ve yazılı sınavlarda yöneticileri yolcu gemilerinde gerçekten çalışmak istediğinize ikna etmeniz şart. Başvuru yapacak gençler, çıkması muhtemel sorulara kendilerini hazırlayabilirler. Eğer İngilizcenin dışında ek bir yabancı dil daha biliyorsanız kabul edilme şansınız iki katına çıkıyor.
Aranan Özellikler
·  Amerikan hükümetinin çıkardığı 5 yıllık çalışma izne bağlı vizeye sahip olmak.
·  Büyük yolcu gemilerinde çalışmak istiyorsanız. 21 ile 27 yaşları arasında olmanız gerekiyor.
·  İngilizce yazılı ve sözlü sınavdan geçiyorsunuz. TOEFL almak önemli.
·  İngilizce dışında Fransızca ya da İspanyolca bilmek avantaj sağlıyor.
·  Kabul edildikten sonra geminin bulunduğu ülkeye gitmek için uçak paranızı kendiniz ödüyorsunuz.
·  Sınavlarda fotoğrafçılık, animatörlük gibi farklı eğitimleriniz varsa mutlaka belirtin.
·  Haftada iki gün tatil yapan gemi personeli altı ayda bir ülkesine geri dönebiliyor. Personelin gemide boş vakitlerini geçirmesi için her şey düşünülmüş. Yüzme havuzundan jakuziye, bardan vücut geliştirmeye kadar gemi personelinin yolculardan ayrı tesisleri var. Personele ait yerlere yolcular giremiyor.
·  Erkekler bar ve restoranlarda, kızlar ise geminin içindeki lüks butiklerde, casino ve güzellik salonlarında kolayca iş bulabilir.
·  Daha önceden otellerin bar ve restoranlarında çalışanların yolcu gemilerinde iş bulma şansı çok daha yüksek.

 



1 yorum:

  1. Casinos in Maryland - JT Marriott, Atlantic City
    however, while gaming is part 남양주 출장마사지 of the casino floor at the 진주 출장샵 Wynn. This casino, 의정부 출장마사지 which opened in Las Vegas in 2019, has four restaurants 오산 출장안마 and a full 사천 출장마사지 casino.

    YanıtlaSil